Ogród

Świdośliwa – hit ogrodniczy ostatnich lat

Świdośliwa
Świdośliwa

Polscy ogrodnicy chętnie sadzą nowe rośliny, dostrzegają ich dekoracyjność i właściwości zdrowotne owoców. Przykładem rośliny, która jest prosta w uprawie, atrakcyjna wizualnie i od niedawna zdobywa uznanie wśród właścicieli ogrodów w Polsce, jest świdośliwa. Jest to drzewko ozdobne, którego sadzonki można kupić w Polsce bez problemu i szybko robi furorę w ogrodach.

Rodem z Kanady

Świdośliwa z mało znanej  w  Polsce rośliny, staje się chętnie uprawianą. Doświadczeni ogrodnicy są zdziwieni tak szybko rosnącą popularności świdośliwy w Polsce.  Jest to drzewko lub krzew (w zależności od gatunku) pochodzące z  Kanady. Podstawową odmianą uprawianą w kraju nad Wisłą jest  świdośliwa kanadyjska. Uprawia się z następujących  powodów: dla przepięknego pokroju,  atrakcyjnych kwiatów oraz dla smacznych owoców, które można wykorzystać w wieloraki sposób. W naturze również występuje omawiane drzewko. Mogą je podziwiać mieszkańcy Finlandii, Litwy i Łotwy.

Idealna na polskie warunki

Świdośliwa pochodzi z obszaru chłodniejszego od Polski – zimy w wyżej wymienionych krajach są  mroźniejsze niż u nas, więc spokojnie można pokusić się o jej uprawę. Ogrodnicy mogą być spokojni o losy tej rośliny zimą – wytrzyma  niskie temperatury.  Dobrze znosi każdą pogodę, co z pewnością sprzyja popularyzacji tej rośliny w Polsce. Nie jest polecana uprawa  w doniczkach, ponieważ przy odpowiedniej pielęgnacji może z niej wyrosnąć dość duże drzewo o wysokości od 20 cm do 20 metrów.

Walory estetyczne drzewa

Świdośliwa ma zielone, eliptyczne liście.  Bieg ich nerwów jest równomierny i równoległy. Cechą charakterystyczną liści jest ozdobne ząbkowane. Wczesną wiosną pojawiają się bardzo delikatne, atrakcyjne kwiaty, które rosną w gęstych kwiatostanach po 6-20 sztuk. Mają pięć płatków, najczęściej białą barwę.

W sprzedaży są także  odmiany o delikatnym, różowym lub czerwonawym zabarwieniu kwiatostanu. Świdośliwa na żywopłot – to pomysł, którego realizacja z pewnością upiększy ogród. Świdośliwa thiessen dożywa nawet 70 lat. Trzeba przyznać, że wszystkie odmiany omawianego drzewa są długowieczne, co biorąc pod uwagę piękno rośliny i apetyczne, zdrowe owoce, jest jej wielką zaletą.

Czytaj także:  Pomysłowe ogrody – jak stworzyć wymarzone miejsce na ziemi?

Wykorzystanie owoców

W zależności od odmiany świdośliwa może owocować nawet w trzecim roku od posadzenia sadzonki.  Przykładem takiej odmiany jest świdośliwa lamarcka, która  owocuje od 3 do 50 roku po posadzeniu. Większość odmian owocuje na pędach ubiegłorocznych i dwuletnich. Plony owoców są  bardzo obficie i przypominają owoce borówki amerykańskiej. Mają około 15- 17mm średnicy, są słodkie w smaku i można je spożywać na surowo, jak i przygotowywać z nich konfitury, nalewki i dżemy oraz inne przetwory.

Badania naukowe dowiodły, że owoce tej rośliny są  o wiele bogatsze w witaminy z grupy B, magnez i potas od borówki amerykańskiej.  Stanowią naprawdę wartościowe źródło wapnia i żelaza.  Można powiedzieć, że jest to naturalny suplement diety z własnego ogrodu. 

Uwaga na korzenie

Przed zakupem sadzonki świdośliwy należy dokładnie sprawdzić korzenie, które muszą być w jak najlepszym stanie. Świdośliwa powinna być sadzona wiosną lub jesienią. Jeżeli ogrodnik wybierze jesienną porę na sadzenie świdośliwy, powinien to zrobić na tyle wcześnie, by roślina zdążyła się przygotować na zimę.

Chociaż i świdośliwa kanadyjska i  lamarcka są mrozoodporne, to jednak młode sadzonki, które nie zdążyły wytworzyć odpowiedniej bryły korzeniowej, mogą nie przetrwać zimy i ich dalsza uprawa będzie skazana na porażkę.  Może rosnąć  w  wyjałowionej ziemi, piaszczystej, a nawet wapiennej glebie i nie ma żadnych wymagań, co do jej przepuszczalności.

Świdośliwa wspaniale owocuje na glebach przepuszczalnych i próchniczych. Optymalna rozstawa między tymi roślinami to dwa metry. Uprawa jest łatwa nawet dla początkującego ogrodnika – trzeba ją jedynie nawadniać w czasie długotrwałych susz. Regularnie należy ją podlewać tylko w początkowej  fazie wzrostu. Zaleca się ostrożność w przycinaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *